16.2.09

Το 1963, ο ολλανδός ζυθοποιός Alfred Heineken αποφασίζει να κατασκευάσει το μπουκάλι WOBO. Έχει προηγηθεί ένα ταξίδι στην Καραϊβική, όπου διαπιστώνει δύο προβλήματα: πολλά πεταμένα μπουκάλια στις ακτές και έλλειψη φθηνών δομικών υλικών. Το μπουκάλι WOBO σχεδιάστηκε από τον ολλανδό αρχιτέκτονα John Habraken και μετά την αρχική του χρήση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν τούβλο. Μετά από μια παραγωγή 100.000 φιαλών, η ιδέα εγκαταλείφθηκε και μαζί με αυτήν και η φιλοδοξία του Alfred Heineken να δώσει λύση στα προβλήματα της ανακύκλωσης και της στέγασης που είχε διαπιστώσει στα νησιά της Καραϊβικής.



To 1972, o αμερικανός αρχιτέκτονας Mike Reynolds κατασκευάζει το πρώτο σπίτι στη σταδιοδρομία του από χρησιμοποιημένα υλικά, όπως κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια, τα οποία χρησιμοποιεί ως έχουν για να αποφύγει δαπανηρές και ενεργοβόρες μεθόδους ανακύκλωσης. Μέχρι σήμερα, φανερά ανήσυχος για το μέλλον του πλανήτη, εξελίσσει ακούραστα τις κατασκευές του, τα earthships, έχοντας αντίπαλο όχι μόνο το χρόνο και τη συνεχή οικολογική καταστροφή, αλλά και τη γραφειοκρατία στις ΗΠΑ. Τα earthships κατασκευάζονται από φυσικά και κυρίως χρησιμοποιημένα υλικά, όπως συμπιεσμένο πηλό, λάστιχα αυτοκινήτων, κουτιά αναψυκτικών, μπουκάλια. Είναι ενεργειακά αυτόνομα, διαθέτουν ισχυρή θερμομόνωση για το κρύο και τη ζέστη, συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης νερού και προσφέρουν τη δυνατότητα εσωτερικής καλλιέργειας τροφίμων. Ο Mike Reynolds έχει διδάξει την τεχνογνωσία των earthships -που έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας- σε πληθυσμούς που έχουν δοκιμαστεί από φυσικές καταστροφές, όπως τους πληγέντες του τσουνάμι. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η υψηλή αισθητική αυτών των κάπως απόκοσμων earthships.





Το 2007 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για τον Mike Reynolds, με τίτλο Garbage Warrior σε σκηνοθεσία Oliver Hodge.





(Μια διαδρομή στο ίντερνετ, την οποία αποφάσισα να μην πετάξω, αλλά να την κάνω ποστ. Ξεκίνησε από αυτό το άρθρο)

8 σχόλια:

x-ray είπε...

Ήταν να κάνω μια απλή διαδρόμη εώς εδώ, κι έκανα κάτι κύκλους...
(earthship? Καράβι όλη η γή; Τι ωραία. Βάλτε τα πανιά να φύγουμε!)

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερον ποστ ou ming. Ο κυριος Χαινεκεν εντυπωσιακος για την ευρηματικοτητα του. Τους ολλανδους τους εχω ζησει σαν ενα λαο που βγαζει και "απο την μυγα ξυγξι". Ειναι πολυ πιο σπαγγοραμμενοι απο τους σκωτσεζους, αλλα τους δικαιολογω απολυτα.
Πρωτον η χωρα τους ειναι ανυπαρκτη. Οσο εδαφος εχουν το εχουν κερδισει "σπρωχνοντας" την θαλασσα προς τα πισω. Το καθε τετραγωνικο μετρο μετραει, γι' αυτο τα σπιτια τους ειναι τοσο μικρα.
Επισης οι σημερινες γιαγιαδες (2 γενιες πριν δηλαδη) ειναι συνηθισμενες να φευγει ο αντρας τους και να μην ξερουν ουτε αν θα γυρισει, ουτε το ποτε θα γυρισει ουτε αν θα φερει λεφτα οταν γυρισει. Οι ιδιες πρεπει να θρεψουν την οικογενεια για ενα αοριστο διαστημα, απο τα αποθεματα που εχουν.
Ειναι λοιπον μαθημενοι στο να κανουν σκληρες οικονομιες καθως και στην ιδεα της ανακυκλωσης. Ο Χαινεκεν πραγματικα πρωτοπορος για την εποχη του.

Το ιδιο πρωτοποριακος και αξιοθαυμαστος ο Mike Reynolds. Το μειονεκτημα ειναι οτι με αυτου του ειδους τα σπιτια δεν μπορει να κατασκευασει πολεις. Αν προσεξεις στο ντοκυμανταιρ, τα σπιτια του ειναι φυτεμενα στο μεσον μιας τεραστιας ελευθερης εκτασης. Δεν μπορεις να ακολουθησεις τις ιδεες του Reynolds αν θελεις να φτιαξεις διαμερισματα στην Κυψελη.

Το γιατι πρεπει να εχουμε διαμερισματα στην Κυψελη ειναι βεβαια μια αλλη πονεμενη ιστορια. Αλλα γεγονος ειναι, οτι τα θελουμε.

Μια πιο ρεαλιστικη προσεγγιση ειναι τα ενεργειακα αυτονομα σπιτια, που υπαρχουν σημερα και θα (ευχομαι να) αυξηθουν στο κοντινο μελλον. Δεν χρησιμοποιουν τις ιδεες του Reynolds, δεν κατασκευαζονται απο σκουπιδια. Προσφερουν ομως παρα πολλα στο περιβαλλον.

Σ' αυτο το λινκ μπορεις να δεις μια ελληνικη προσπαθεια.

Στην Γερμανια τετοιες προσπαθειες ενισχυονται παρα πολυ. Για παραδειγμα, υπαρχει υποχρεωση για *ολα* τα σπιτια που χτιζονται απο 01/01/2009 και μετα να καλυπτουν τουλαχιστον το 50% των ενεργειακων οτυς αναγκων απο ΑΠΕ (Ανενεωσιμες Πηγες Ενεργειας). Να ειναι δηλαδη το λιγοτερο κατα 50% ενεργειακα αυτονομα. Αν ο ιδιοκτητης δεν αποδειξει το 50%, δεν παιρνει αδεια απο την Πολεοδομια.

Παραπερα, αν ο ιδιοκτητης φτιαξει το σπιτι του τελειως αυτονομο ενεργειακα, παιρνει οικονομικη ενισχυση απο 20.000 - 50.000 ευρω. Υπολογιζοντας οτι το παραπανισιο εξοδο ειναι μολις 15-20 χιλιαδες, ο ιδιοκτητης εχει ισχυρο κινητρο.

Για την Ελλαδα και το αρθρο στην Καθημερινη, προτιμω να μην σχολιασω.

ΥΓ
Εarthship ειναι ενα πολυ ωραιο ονομα. Καραβι δεν ειναι η Γη μας;

ΥΥΓ
Ενα σπιτι βεβαια δεν ειναι καραβι. Ενα σπιτι ειναι ριζωμενο στην Γη, δεν ειναι ελευθερο να κινειται στους ωκεανους.
Αλλα στα καραβια πρωτομαθαινουμε την ιδεα της οικονομιας ενεργειας, της οικονομιας υλικων και χωρου.

ou ming είπε...

x-ray, ναι, καράβι όλη η γη, φύγαμε! (κάτσε μην φύγουμε μια και καλή)

yetanother_s, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ζηλεύω και θαυμάζω αυτούς τους ευρηματικούς ανθρώπους που σκέφτονται τόσο οικονομικά. Θέλω να πω, η οικονομία (όχι η ελληνική) είναι αξιοθαύμαστη, από τη λογοτεχνία μέχρι τη ναυπηγική. Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες για τη Γερμανία. Στην Ελλάδα διάβασα αυτές τις μέρες ότι θα υπάρξουν επιδοτήσεις για "πράσινες" αλλαγές στα σπίτια, περιμένω να μάθω περισσότερα. Μπορεί η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική -ή βιοτεκτονική, όπως προτιμά να την αποκαλεί ο Reynolds- να είναι ανέφικτη για τις πόλεις, όμως δείχνει με έναν εξαιρετικά εμπνευσμένο τρόπο την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει στο εξής να κινηθούμε. Πολύ ενδιαφέρον και το λινκ σου, πάω να το μελετήσω.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το post σου, ou!
Από όσο ξέρω πριν από χρόνια υπήρχαν πράγματι κάποια κίνητρα για εφαρμογή οικολογικών λύσεων σε σπίτια, π.χ. επιδοτήσεις για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, τα οποία εν καιρώ καταργήθηκαν. Προσωπικά δεν αισιοδοξώ... Ο λόγος εδώ: http://www.tvxs.gr/v1029

ou ming είπε...

Άνθρακας ο θησαυρός, sousou. Η ψυχή μου με έπιασε με το ντοκιμαντέρ. Ας κάνει όμως ό,τι μπορεί ο καθένας. Έρχονται νέες επιδοτήσεις, μπορείς να είσαι και πάλι λίγο αισιόδοξη. Κοίτα εδώ: http://tinyurl.com/bhp8d2

λολιτα είπε...

poly endiaferon opws panta agapiti ou ming!

Ανώνυμος είπε...

Έχει το ιντερνετ γυρίσματα.

ou ming είπε...

Ευχαριστώ πολύ, λολίτα. (Με γεια το μουστάκι!)

Μαύρα μεσάνυχτα, έχει. Και μυρίσματα.