21.10.08

Όλη η πορεία της σχέσης με έναν άνθρωπο είναι η τεκμηρίωση των λέξεων που σκέφτεσαι όταν τον πρωτοβλέπεις. Ο άνθρωπος τίθεται σαν θέμα.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι βιολογοι συμπαριστανται στο σημερινο ποστ. ;-)
Οπως μας ενημερωνει η εξελικτικη βιολογια, ο ανθρωπος είναι καπου στην μεση της τροφικης αλυσιδας. Τοσο κυνηγος οσο και θηραμα. Προκειμενου να επιβιωσει επρεπε να καταταξει ταχυτατα (και με επιτυχια) το απεναντι προσωπο στις κατηγορίες: φιλος, εχθρος, καταλληλος για σεξ. Τέταρτη κατηγορια δεν υπαρχει.
Οι μετρησεις δείχνουν ενα ελαφρο προβαδισμα 0.2" των αρσενικων απεναντι στα θηλυκα (0.4 εναντι 0.6 δευτερολεπτων) μεχρι να παρθει η αποφαση. Ισως γιατι τα αρσενικα περιπλανωνται περισσοτερο και συναντουν περισσοτερους κινδυνους στην στεππα.

Οτιδηποτε ειπωθει, ολη η πορεια της σχεσης μετά τα πρωτα 0.6" είναι για να τεκμηριωσει την αποφαση που εχουμε παρει ετσι κι αλλιως. Ο εγκέφαλος μας ξέρει μέσα σε 0.6" τι θα κάνουμε τα επομενα 5 χρονια. Αλλά δεν μας το λεει.
Δεν ξερω αν μου αρεσει η οχι αυτο.

ou ming είπε...

Για να σας απαντήσω κι εγώ με τις λιγοστές μου γνώσεις στη βοτανική και τη ζωολογία, φύλλο και φτερό μού το κάνατε το ποστ :)

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη.

eryx-t είπε...

θα έλεγα ότι ο/η yetanother_s τεκμηρίωσε το ποστ της ou ming.
Κι θα έλεγα ακόμη ότι η τεκμηρίωση αυτή δεν το διέλυσε αλλά το εμπλούτισε το ποστ και ουσιαστικά μάλιστα!

0,4 δευτερόλεπτα όμως...! Δύσκολα τα πράγματα στον real-time κόσμο!

Σκέφτομαι τώρα ότι προφανώς όταν γνωρίζεις κάποιον στο internet, χωρίς να τον δεις δηλαδή, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Σίγουρα αυτό κάνει τα πράγματα πολύ διαφορετικά, δηλαδή αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα για περισσότερο χρόνο.

ou ming είπε...

yetanother_s, μην με παρανοήσετε, το ενισχύσατε το ποστ, σαν κόλλα δύο συστατικών αυτή η μίξη.

eryx-t, έχεις δίκιο, οι γνωριμίες στο ίντερνετ είναι άλλου παπά οικόπεδα.

kabano είπε...

Πάντως, αν όντως ο άνθρωπος είναι το θέμα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βγεις εκτός θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη ou ming, ευχαριστω για την μεγαλοθυμία. Φοβαμαι οτι σημερα το πρωι σας επλυνα σε λαθος προγραμμα ;-) Γι' αυτο και η αιτηση συγνωμης.

Οι ιντερνετικες γνωριμιες δεν ειναι και τοσο διαφορετικες οσο πιστευεται γενικα. Και στο ιντερνετ εχουμε ενα "προσωπο". Ειναι το νικ του καθενος, αυτα που γραφει, ακομα και το σε ποιους επιλεγει να μιλησει.
Η μονη διαφορα ειναι οτι η οπτικη εντυπωση μεταδιδεται σε δευτερολεπτα ενω για αντιληφθουμε ενα νικ και ενα κειμενο χρειαζομαστε περισσοτερη ωρα.

Η αρχικη προταση του ποστ παραμενει. Η πορεια της σχεσης καθοριζεται απο την πρωτη εν-τυπωση. Ο ανθρωπος σαν θε(α)μα.

Σπύρος Γιανναράς είπε...

Νομίζω ότι μια από τις μορφές τυρρανίας σήμερα είναι η δικτατορία της πρώτης εντύπωσης, την οποία μας υπέβαλλε κι έκτοτε υποδαυλίζει με κάθε μέσο η διαφήμιση. Για να περνάμε διαρκώς στο επόμενο και να μη βαθαίνει τίποτα. Ούτε η σχέση με τον άλλο. Να λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα ως καταναλωτές: Να αποφασίζουμε τι θα ψωνίζουμε σε δευτερόλεπτα. Οσο το δυνατόν πιο πολλά ψώνια στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Κάθε άλλη σχέση με τα πράγματα, κάθε ζύγισμα ή προσωπική (μη επιβεβλημένη έξωθεν) γνώμη εναντιώνεται στην καταναλωτική νοοτροπία. Κι η (ψευδο)επιστήμη έρχεται ως κομμάτι του μάρκετινγκ να στηρίξει αυτή τη διαφημιστική προσπάθεια. Ολα κρίνονται από την πρώτη ματιά, είμαστε καταδικασμένοι. Κανείς δεν έχει δεύτερη ευκαιρία...

ou ming είπε...

Ποετάστρε, καταρχάς κρύψε σε παρακαλώ το σπαθί. Και δώσε στις απόψεις αυτές εδώ μέσα που σε τρομάζουν τόσο μια δεύτερη ευκαιρία. Και αφαίρεσε και το κερασάκι του καταναλωτισμού -δεν είναι αυτό το θέμα.
Λέω ότι: πολλές φορές δίνεις μια δεύτερη και μια τρίτη και μια τέταρτη ευκαιρία, μόνο για να επιβεβαιωθεί μετά από καιρό η πρώτη εντύπωση. Και λέει ο yetanother_s ότι πρόκειται για μια ικανότητα που πρέπει να είναι καλά ακονισμένη γιατί έχει να κάνει προφανώς με την επιβίωση (και με τη διαιώνιση κ.λπ.) Αγάπη είναι κι αυτό. Αγάπη για τη ζωή.

Σπύρος Γιανναράς είπε...

«Όλη η πορεία της σχέσης με έναν άνθρωπο είναι η τεκμηρίωση των λέξεων που σκέφτεσαι όταν τον πρωτοβλέπεις». Δε βλέπω καμιά αγάπη σ' αυτό, επίτρεψέ μου. Μια ειλημμένη απόφαση, ένα προτετελεσμένο γεγονός που μας απομακρύνει από τους άλλους. Γιατί να κάτσω να τεκμηριώσω την αλήθεια που μου σερβίρεται με το πρώτο βλέμμα;

Ανώνυμος είπε...

par'oles tis prospathies mou, to scholio den parousiastike... i gnomi mou den endiaferetai... ìsos eimai perasménis ilikìas

Ανώνυμος είπε...

ωραία, τωρα κατάλαβα, πρ΄πει να γράφω σε πλήρες ανονημάτο.. και λοιπόν να το σχόλιο μου΄,\
Αγαπιτή OU MING, πως εγώ, που είμαι και ξένη, κατάλαβα απολύτως το “Χώρίς τίτλο” σου ?
Διλαδή μόνο εγώ ????
Η ΙΤΑΛΙΔΑ

ou ming είπε...

Αγαπητή Ιταλίδα, ο καθένας καταλαβαίνει τα πράγματα μέσα από τη δική του ιστορία, εννοώ ότι και "τραπεζάκι" να έγραφα, ο καθένας θα σκεφτόταν το τραπεζάκι στο δικό του σαλόνι. Μάλλον τυχαίνει να έχετε κι εσείς σκεφτεί ή ζήσει με τον ίδιο περίπου τρόπο αυτό που περιγράφω. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο, δεν ήξερα ότι με διαβάζετε εκεί στα ξένα :)