(...)
Tον Δεκέμβριο του 2005 στον Nομό Hλείας παρατηρήθηκε ευρεία ρύπανση των ποταμών Kλαδέου, Πηνειού, του Πηνειακού Λάδωνα Iάρδανου, Aλφειού, αλλά και της λιμνοθάλασσας του Kοτυχίου και της λίμνης Kαϊάφα.
Eκατοντάδες νεκρά ψάρια αναδύθηκαν στην επιφάνεια της λίμνης Kαϊάφα, ενώ και στον Πηνειό βρέθηκαν νεκρά ψάρια και νερόκοτες.
H Διεύθυνση Kτηνιατρικής Hλείας έστειλε δείγματα νεκρών ψαριών από τη λίμνη στο Kέντρο Kτηνιατρικών Iδρυμάτων Aθηνών, προκειμένου να εξεταστούν τα παθολογικά και τοξικά αίτια θανάτου.
Tα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων έδειξαν ασφυξία και εικάζεται πως η έλλειψη οξυγόνου πιθανόν προήλθε λόγω διοξειδίου του θείου, καθώς στα ιαματικά νερά της λίμνης παράγονται μεγάλες ποσότητες θείου.
Aναλύσεις έγιναν και στα νερά της λίμνης Kαϊάφα, όπου ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων, για τα οποία πιθανολογείται να ευθύνεται το Kέντρο Eπεξεργασίας Λυμάτων της Zαχάρως που εκβάλλει στη λίμνη.
Ωστόσο σύμφωνα με το Πανελλήνιο Δίκτυο Oικολογικών Oργανώσεων η οικολογική καταστροφή οφείλεται στα ελαιοτριβεία, η πλειονότητα των οποίων όχι μόνο λειτουργεί παράτυπα, αλλά δεν διαθέτουν ούτε τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις αποβλήτων.
Αυτά διαβάζω εδώ. Σκέφτομαι ότι η καταστροφή μάλλον ήταν βέβαιη εξαρχής, απλώς άλλαξε η ταχύτητα με την οποία ήρθε. Πρέπει να γίνουν πολλά, τόσα πολλά που μοιάζει σαν να απαιτείται από μια χώρα που δεν ξέρει καν ανάγνωση να μελετήσει ξαφνικά πανεπιστημιακά συγγράμματα. Ωστόσο, μικρά βήματα είναι καλύτερα απ' το τίποτα και οι πράξεις προτιμότερες από τα λόγια. Η αναζήτηση ευθυνών αποκλειστικά από τους πολιτικούς και την πολιτική για τα σκουπίδια που παράγω ως άτομο, για την ενεργειακή μου συμπεριφορά, τον υπερκαταναλωτισμό ή την αγάπη μου για την επιφάνεια, μου ακούγεται σαν την εκδοχή περί ασύμμετρης απειλής. Πιστεύω στο άτομο και στα μικρά πράγματα. Όλοι εμείς που γαλουχηθήκαμε με το όνειρο της εύκολης ζωής και μιας ακινησίας τόσο απόλυτης που μας έσπρωξε στα όρια του κατάκοιτου -ηλεκτρικό σπίτι, γάμος, αυτοκίνητο και δουλειά στο δημόσιο- δύσκολα θα αρπάξουμε μονομιάς ένα φτυάρι και θα ξεχυθούμε στα βουνά για να ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πρώτο μάθημα ανάγνωσης. Εκλογές έρχονται και πριν σταθεί ο καθένας μπροστά στην κάλπη, ας δει καταρχάς τι ψηφίζει μέσα του σαν τρόπο ζωής και ποιον εαυτό για κυβερνήτη της ζωής του.
4 σχόλια:
Έτσι είναι, όπως τα λες. Το θετικό μ' αυτές τις καταστροφές είναι ότι μας βγάζουν τον καλό και σωστό εαυτό μας. Δεν πρέπει να τον ξεχνάμε. Kαι τώρα ας πράξουμε.
re2ca, ο "καλός και σωστός εαυτός μας" αναγκαστικά πλέον γίνεται αυτός που θα διασφαλίσει την επιβίωσή μας.
εξαιρετικο ποστ ου μινγκ.
Το πρόβλημα είναι πως αυτή η χώρα μισεί την ανάγνωση.
Φαντάσου δηλαδή τι αισθήματα τρέφει για τη κβαντική θεωρία.
Δημοσίευση σχολίου