31.3.07

Νομίζω δεν είναι ωραίο να γράφεις για τον εαυτό σου. Τουλάχιστον εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά τώρα γράφω για τον εαυτό μου. Σκατά. Αυτό που ήθελα όμως να πω είναι ότι κι ο εαυτός σου μια ιστορία είναι. Και δεν πειράζει.


Όταν γράφω ένα ποστ, με απασχολούν συχνά τα κόμματα. Δοκιμάζω με ή χωρίς και ποτέ δεν είμαι σίγουρη. Όταν τα βγάζω το κείμενο τρέχει, όταν τα βάζω το κείμενο σκοντάφτει. Όταν τα βγάζω, το κείμενο τρέχει, όταν τα βάζω, το κείμενο σκοντάφτει. Το κόμμα είναι ο λεβιές των ταχυτήτων. Μόνο που δεν ξέρω αν όλοι οι άνθρωποι στέκονται την ίδια ώρα σε ένα κόμμα. Το ξέρω, εδώ ο κόσμος καίγεται κι εγώ κάθομαι και ψειρίζω τα κόμματα. Όμως κι αυτή μια απορία είναι. Και δεν πειράζει.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν μου επιτρέπεις, νομίζω πως τα κόμματα είναι περισσότερο το πάτημα του συμπλέκτη για αλλαγή ταχύτητας, ή η ίδια η αλλαγή αν θες.
Η στιγμιαία έλειψη της δύναμης που κινεί το λόγο, το μικρό πέρασμα από την αδράνεια, η καινούργια ώθηση (της ίδιας μηχανής) μέσα από μία καινούργια σχέση.

Πιστεύεις πως γράφει κανείς (ή ζωγραφίζει, ή παίζει μουσική κ.τ.λ.), ακόμα και αν εν γνώση του δεν έχει αποδέκτη η γραφή του, μόνο για τον εαυτό του;

ou ming είπε...

Ανώνυμε/η, όταν το έγραφα αυτό, σκεφτόμουν τα κόμματα ως ρυθμιστές της ταχύτητας μέσα στις προτάσεις. Κάποια στιγμή, διαβάζοντας μια παράγραφο που είχα γράψει, αναρωτήθηκα αν όλοι οι αναγνώστες στέκονται τον ίδιο χρόνο σε ένα κόμμα, ώστε να μπορώ να φανταστώ περίπου πώς θα τη διαβάσουν οι άλλοι.
Όσο για το "γράφω για μένα", εννοούσα "περί εμού". Και η σκέψη αυτή δεν αφορά ειδικά τα μπλογκ -όπου το να μιλάς για τον εαυτό σου το επιτρέπει εύκολα η ημερολογιακή μορφή-, αλλά τη γραφή γενικότερα. Δεν πιστεύω ότι κάποιος γράφει, για να τον διαβάζει το συρτάρι του.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζεις και εσύ πως, τελικά, ο χρόνος ενός κόμματος, έχει άμεσα να κάνει με το περιεχόμενο του λόγου, τόσο πριν όσο και μετά από αυτό;
Θέλω να πω πως σε μια δεύτερη ανάγνωση μιας φράσης, έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το χρόνο που χρειάζονται τα κόμματα, μιας και έχουμε αναγνωρίσει το σκοπό τους.

ou ming είπε...

Μιλώντας για κόμματα -το παρατήρησα και πριν στο δικό μου σχόλιο- έχω την εντύπωση ότι τώρα βάζουμε περισσότερα απ' όσα θα βάζαμε κανονικά. Πώς όταν μιλάς για ψείρες σε πιάνει φαγούρα. Όσο για το ερώτημά σου, δεν ξέρω. Μάλλον έχεις δίκιο για τη δεύτερη ανάγνωση. Από την άλλη, πιστεύω ότι καλό είναι να μπορείς να ελέγχεις όσο το δυνατόν καλύτερα την πρώτη αίσθηση που αφήνει ένα κείμενό σου.

Ιφιμέδεια είπε...

Νομίζω ότι αναρωτιέσαι γιά ένα ζήτημα σημαντικό, όσο και ασήμαντο -όσο παράλογο κι αν ακούγεται αυτό.
Εννοώ ότι είναι φορές που το κόμμα δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο (αν μπει ή όχι) και άλλες φορές που αν λείψει, ή έχει μπει περιττά, δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα που σε αναγκάζει να διαβάσεις προσεκτικά την πρόταση, να σκεφτείς και εν τέλει να κακίσεις τον γράφοντα γιά την κακή επιλογή.

Κι εμένα με απασχολεί πολλές φορές που θα βάλω ένα κόμμα -αλλά γιά να είμαι ειλικρινής όχι όταν γράφω στο μπλογκ. Αρκετό βάσανο περνάω γιά κείμενα που παράγω εξωδικτυακά.

Εν τέλει θεωρώ ότι το ζήτημα απασχολεί επί το πλείστον ανθρώπους που ασχολούνται ιδιαιτέρως με τη γλώσσα. Δεν νομίζω ότι απασχολεί π.χ. έναν γιατρό ή έναν πολιτικό μηχανικό το που και αν θα βάλει ένα κόμμα.

Μπορεί βεβαίως και να σφάλω...

srt είπε...

Χωρίς να θέλω να χαλάσω την υπέροχη φιλοσοφία σας, η γραμματική λέει πως δε βάζεις κόμμα αν δεν έχει προηγηθεί ρήμα (χωρίς όμως υποθετικούς/χρονικούς συνδέσμους, μετοχές κλπ) ! Έτσι η απάντηση σου στον ανώνυμο γίνεται : Ανώνυμε όταν το έγραφα αυτό σκεφτόμουν τα κόμματα.... (Από τα λίγα που θυμάμαι να μου μάθαινε η μάνα μου, δασκάλα γαρ). Ας βρεθεί ένας φιλόλογος να μας κατατοπίσει !

Αλεξάνδρα η μικρή είπε...

(ανοίγει παρένθεση)
΄Ενα είν' το κόμμα!
(κλείνει παρένθεση)

ou ming είπε...

Ιφιμέδεια,αναρωτιόμουν για το πώς διαβάζουν οι άνθρωποι ένα κόμμα κι όχι για το πώς το χρησιμοποιούν. Μάλλον δεν αρκούν τα κόμματα για να γίνει κανείς σαφής ;)

Filistor, θα έχω υπόψη μου τον κανόνα, η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια ξεχνιέται ό,τι έχεις μάθει στο σχολείο (συνήθως ευτυχώς)

Κώστα, ακόμα ένα είναι το κόμμα;

ou ming είπε...

Μήπως θα θέλατε να αλλάξουμε θέμα;

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τις ψείρες και τη φαγούρα θα συμφωνήσω.
Αλλά από την άλλη, το πρόβλημα των κομμάτων το έχω κι εγώ.
Πολύ συχνά θα τα χρησιμοποιήσω αντί παρενθέσεως.
Και επειδή μπλέκω πολλές επεξηγήσεις σε μία και μόνη φράση, τα κόμματα, οι παρενθέσεις και οι παύλες-υφέν είναι η μόνη διέξοδος.

Ο Ο. Γουάιλντ (νομίζω ότι) είχε πει:
Πέρασα όλο το πρωί για να προσθέσω ένα κόμμα, το οποίο αφαίρεσα το απόγευμα.

Αυτή η ερώτηση για το πώς διαβάζει ο αναγνώστης στον οποίο απευθυνόμαστε (εντάξει, όχι ο κύριος συρταράκης) και οι εικασίες που κάνουμε, μας φέρνουν σ΄ αυτή την θέση. Αλλά μόνο επειδή θέλουμε το περιστέρι να περάσει τις συμπληγάδες.

Π είπε...

filistor, κάτι έχεις παρεξηγήσει! Aν η μάνα σου είναι δασκάλα, αποκλείεται να σου έμαθε να γράφεις «ανώνυμε όταν το έγραφα αυτό σκεφτόμουν τα κόμματα» ή «κάποια στιγμή διαβάζοντας μια παράγραφο που είχα γράψει αναρωτήθηκα αν...». Έτσι θα γράφαμε μόνο για να δείξουμε κάποιον που παραληρεί χωρίς να παίρνει ανάσα. Tα βασικά εδώ, εδώ και εδώ.

ou ming είπε...

Ε, χμ, μήπως θα θέλατε να μιλήσουμε για κάτι άλλο; (Δεν είναι δυνατόν! Μου φάνηκε ότι πάτησα publish your comma!)

Αλεξάνδρα η μικρή είπε...

Τι εννοείς "ακόμα ένα είναι το κόμμα;"
Εκτός από αυτό: ,
εισήχθη και άλλο στη γραμματική μας;
:-P

ou ming είπε...

Όχι, Κώστα. Ένα είναι το κόμμα. Τελεία.

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητή κυρία Μίνκ:

Διάβασα με προσοχή τον προβληματισμό σας σχετικά με τα κόμμα, το κόμμα και τον λεβιέ των ταχυτήτων. Ολη σας η σύνχυση έχει να κάνει καθαρά με τις πολιτιστικές διαφορές Ελλάδας-Κίνας (η καταγωγή σας, αφου Μίνκ ήταν οι πρώτοι αυτοκίνητοι αυτοκράτορες στην Κινα).
Ισως η Ελληνικήν μου παιδεία και σύνταξι, να μπερδέψει την φτωχή κινέζικη γλώσση σας, αναγκάζομαι λοιπον είς κινέζικην μετάφρασιν των παραπάνων:

"Ουι τσιν μπινκ κλου τσι λι μπικικικι κακά τσι στο τσα σουλουλου τσέ."

Συγνώμμη για την προφορά μου,
Dr.Φλάντζας

ou ming είπε...

Dr.Φλάντζα μας κακομαθαίνετε. Τι τιμή να περνάτε από το σπιτικό αυτό τη δύσκολη τούτη ώρα. Λίγο ακόμα και θα πέφταμε σε κόμμα. Να ξαναπεράσετε αύριο, θα μιλήσουμε για άλλα σημεία της τσοπ στίξης.

Ανώνυμος είπε...

Τελία και παύλα
Ουμινγκ είσαι κάβλα
Ποιος σε γαμεί να του κάνω πίπα;

ou ming είπε...

Θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου αυτό που μου είπατε, τελευταία έχει βαρύνει πολύ το πρόγραμμα και δεν προλαβαίνω με πίποτα. Μήπως θα θέλατε να προσθέσετε κάτι και για τα κόμματα; Αυτό ήταν το θέμα μας σήμερα. Αλλά πίπες, τι να προσθέσετε, αφού τα είπαμε όλα.

Π είπε...

Έχω μίαν πολιτικήν υποψίαν: αφού υπάρχει άνω-κάτω τελεία, μήπως υπάρχει και κόμμα άνω-κάτω;

Πέραν τούτου, και αφού εξετέλεσα το κομματικό μου καθήκον προσκομίζοντας τον θαυμαστικό φιλόλογο που ήθελε ο ερωτηματικός filistor, ελπίζω να επιστρέψουμε, συμπτομοιωματικά ή μη, σε ζητήματα πιο αποσιωποιητικά.

ou ming είπε...

Μετά από αυτή την έντονη συζήτηση που έγινε για τα κόμματα, κύριε Π, σκέφτομαι μήπως θα έπρεπε να εκδώσουμε μια Γραμματική του Τριανταφυλλόπουλου.