6.4.06

Της στιγμής




Νομίζω ότι αν υπάρχει μαγεία είναι αυτή: να νιώθεις.
Από όλες τις τέχνες μου αρέσει η φωτογραφία. Δεν μπορώ να πω κάτι επιστημονικό για αυτό, ούτε μια αντικειμενική άποψη. Απλώς μου αρέσει. Μου αρέσουν οι εικόνες που πιάνει κανείς στο κλείσιμο του ματιού του. Περπατάς στην Αθήνα και προσέχεις τις στιγμές. Τις στιγμές του καθενός. Ένα βήμα πάνω από μια λακούβα, ένα χέρι πάνω στις χειρολαβές. Και πάντα και τόσα πολλά που δεν μπορεί η φωτογραφία να μεταφέρει. Τις μυρωδιές, τους ήχους. Ίσως μια φωτογραφία να πρέπει να είναι εύγλωττη ακριβώς λόγω της αδυναμίας της να μεταφέρει και τα υπόλοιπα εκτός από την εικόνα. Και όμως η μαγεία είναι αυτή. Ότι τελικά τα μεταφέρει.

7 σχόλια:

Artanis είπε...

Έχεις προσέξει τις φωτογραφίες από τις αρχές του αιώνα; Εκείνες με τις πολυμελής οικογένειες ή τα ζευγάρια (κυρία στη καρέκλα-κύριος όρθιος) ή εκείνα τα πορτρέτα με το ανέκφραστο πρόσωπο.
Μου δίνουν την εντύπωση ότι θα βγουν από το χαρτί, οι σκιές είναι μ' ένα περίεργο τρόπο έντονες, λες και όταν ο φωτογράφος πάτησε το κουμπάκι, φυλάκισε στη πλάκα τη ψυχή τους.

Σήμερα έλεγα σ' ένα φίλο ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα blog μόνο και μόνο για να βάλει τις φωτογραφίες του. Έχει το ταλέντο να αιχμαλωτίζει με το φακό τη μαγεία της στιγμής. Ή κάποιες φορές τη μαγία της εικόνας όπως τη βλέπει. Τον ζηλεύω... :-)

Υ.Γ. Φυσικά να μη ξεχνάμε τις εκπληκτικές γυμνο-πορνό-φωτογραφίες από τις αρχές του αιώνα....

ou ming είπε...

Εμένα πάλι Artanis όποτε κοιτάζω παλιές φωτογραφίες, μου φαίνεται ότι ποτέ δεν βγήκαν απ' το χαρτί αυτοί αυτοί οι άνθρωποι. Ότι η θέση τους ήταν εκεί. Ότι το στοιχείο τους ήταν αυτό. Την ίδια περίπου αίσθηση έχω και με τις ταφικές φωτογραφίες: ότι οι άνθρωποι ήταν νεκροί πριν ακόμα πεθάνουν. Μπροστά στον φωτογράφο.

ou ming είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ou ming είπε...

Ξέχασα να προσθέσω τη διεύθυνση μιας πολύ ενδιαφέρουσας ιστοσελίδας που είχα βρει συμπτωματικά ψάχνοντας φωτογραφίες. Είναι του Νεστόρειου δημοτικού σχολείου Ιλίου και παρουσιάζονται μερικές ενδιαφέρουσες εργασίες μαθητών της Β' τάξης δημοτικού. Νομίζω ότι αξίζει να του ρίξετε μια ματιά (http://dim-nestor.att.sch.gr/fotodimioyrgies.htm)

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτική η φωτογραφία με τη σκιά.

Ανώνυμος είπε...

και συμπληρωνω..Με τη σκιά στον τοίχο.

eryx-t είπε...

Εμένα μου άρεσε η πρώτη φωτό:
"Πριν το σπλάτς!"

Τρομερή αντίστιξη! Αυτή η ήρεμη - καθρέφτης επιφάνεια που δείχνει η φωτογραφία και το πιτσίλισμα - βρέξιμο - ταραχή που υποβάλλει. Δεν αντέχω να την κοιτάω πολλή ώρα.

Και στην άλλη προφανώς δεν είναι τοιχος, σεντόνι είναι. Από θέατρο σκιών πρέπει να είναι...