10.4.06

Η έξις της λέξης

Σήμερα αποφάσισα να σας πω πώς λέγεται αυτό από το οποίο πάσχω. Πριν από αρκετά χρόνια η ΝΕΤ είχε δείξει ένα ντοκιμαντέρ δεκαπέντε περίπου επεισοδίων για την τρέλα. Σε ένα από αυτά μιλούσε για την εμπειρία της μια κοπέλα που νοσηλευόταν στο Δαφνί. Έλεγε λοιπόν ότι όταν παρουσιάστηκε η ασθένειά της, έκανε συνέχεια λογοπαίγνια. Δεν ήξερε γιατί της συνέβαινε αυτό και το απέδωσε αρχικά στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή κάπνιζε τσιγάρα Lexington. Εντυπωσιάστηκα τόσο από αυτή την εξήγηση, που από τότε καθιέρωσα αυτό το όνομα για την πάθησή μου, η οποία παρεμπιπτόντως, σε εποχές μεγάλης φόρτισης ή πίεσης, μπορεί να επιδεινωθεί τρομερά. Δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει το Lexington, αλλά μου αρέσει

17 σχόλια:

cyrus είπε...

Είναι η πρώτη φορά που η ονομασία μιας ασθένειας εμπεριέχει και τη θεραπεία της:

Λεξιγκτονίαση.

ou ming είπε...

Επειδή θεραπεύτηκα ή έκανα το πρώτο βήμα προς την καταπολέμηση της α-αοιδίας, θα σου τραγουδήσω λοιπόν το όλοι εμείς οι λεξινγκτόνοι είμαστε δολοφόνοι.

Περαστικός είπε...

Όλοι τρελοί είμαστε, απλά κάποιοι από μας μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς κάθε μήνα και αυτό αρκεί για να χαρακτηριζόμαστε υγιείς... Είμαι λοιπόν ολοτρελιστής και η θεωρία μου ονομάζεται ολοτρελισμός.

I.P.Potis είπε...

Περαστικέ, εγώ πάλι προτιμώ τον ωμό Τρεαλισμό. Εξάλλου, είναι τόσο βολικό να είσαι τοσοβόλος.

Ανώνυμος είπε...

Eισαι πανέξυπνη!

ou ming είπε...

Φίλοι ολοτρελιστές, τρεαλιστές και λεξινγκτόνοι, τα σχόλιά σας ήταν τρέλα!

eryx-t είπε...

Ωχ αυτές οι λέξεις... έχουν συνήθως τις ιδιότητες των ιών. Και είναι και ύπουλες (δεν ξέρω αν οι ιοί είναι ύπουλοι). Και κατά πως φαίνεται θα επιβιώσουν και μετά από μας. Πάντως πρόσεχε: τα όμορφα μυαλά, όμορφα καίγονται, που λένε και οι λέξεις.

ou ming είπε...

Να προσέχω τι, eryx-t;

Old Boy είπε...

Αμφιβολίας πρωτάθλημα διεξάγεται;

ou ming είπε...

Από καταβολίας του μπλογκ, old boy.

eryx-t είπε...

Είδες; Προκειμένου να πεις το "τί", έκανες λάθος ερώτηση. Το "πως" θα ήταν λογικό να ρωτήσεις.
Είδες πως υπονομεύουν οι λέξεις τα νοήματα; Όχι ότι είναι αυτό απαραίτητα κακό, αλλά ούτε και ακίνδυνο είναι.

ou ming είπε...

"Τι" εννοούσα eryx-ti. Όχι πώς. Τι ακριβώς να προσέχω; Να μην καώ από τις λέξεις;

ou ming είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
eryx-t είπε...

Μα το "τι" είναι προφανές: τις λέξεις, τις έξεις, τη διάθεση να παίξεις. Το lexington, τις σχετικές παθήσεις και τις επιπλοκές που διαπλεκόμενες επιφέρουν. Δεν εχει σημασία. Οι λέξεις δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Εμείς τους την αποδίδουμε. Κι αυτό είναι μια από τις παγίδες που μας στήνουν.
Τα νοήματα πατούν στις λέξεις για λίγο μόνο, οπως πατάει κάποιος στις πέτρες να περάσει το ποτάμι. Αν σταθούν βουλιάζουν. Το lexington είναι σα να παίζεις λαχείο και να περιμένεις την τυχερή λέξη. Αυτή τη λέξη που είναι για το σύμπαν ότι η τάπα για την μπανιέρα. ... [γαμώτο που είναι η άλλη όχθη;]

ou ming είπε...

eryx-t, θα μου φανεί πολύ λυπηρό αν αρχίσω να φοβάμαι τη διάθεση να παίζω. Θα νιώσω ανεπανόρθωτα μεγάλη. Το Lexington δεν είναι σαν να παίζεις λαχείο. Μάλλον με το τάβλι μοιάζει. Θέλει τύχη, θέλει και σκέψη.

eryx-t είπε...

Εξ ιδίων κρίνω. Και νομίζω ότι είμαι από παλιά φορέας αυτού του "ανεπανόρθωτα". Φοβάμαι για μένα σημαίνει συναισθάνομαι τον κίνδυνο αυτού που πρόκειται να κάνω (τρομάζω όταν δε φοβάμαι). Άλλη οπτική. Και η αντιπαραβολή με το τάβλι νομίζω ότι ταιριάζει πολύ καλά. Δεν το έχω αναλύσει αλλά δεν τρέφω καμμιά συμπάθεια γι'αυτό. Άλλη οπτική.

Όσο για το προηγούμενο σχόλιό μου, δεν προσπαθώ να αναλύσω, αλλά να αναπαραστήσω, αν μ'εννοείτε.

lemon είπε...

Πανέξυπνη, και οι σχολιαστές σου επίσης, πολύ χαίρομαι που σας γνώρισα!